Urheilulinjan matka Kreikkaan innosti urheilulähetystyöhön

Suomen Raamattuopiston KRIK-urheilulinjan alkukesän matka Kreikkaan todisti, miten urheilu yhdistää ihmisiä yli kulttuuri-, kieli- ja uskontorajojen. Linjan perustajan, Mongolian-lähetti Niko Ijäksen vetämä reissu tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden saada maistiaisen urheilulähetystyön ilosta ja mahdollisuuksista. Voittajia olivat myös pakolaiset ja kreikkalaiset: pelaaminen toi väriä pakolaisuuden harmaaseen arkeen, ja paikalliset yhteistyökumppanit olivat rohkaistuneita nähdessään urheilun voiman yhtenä toimivana lähimmäisenrakkauden ja kristillisen todistuksen muotona.

Matkan keskiössä oli kahden jalkapalloturnauksen järjestäminen pakolaisille Ateenassa. Ramadan-kuukaudesta huolimatta osallistujia oli runsaasti, yhteensä 12 eri maasta. Osa tuli pakolaisleiriltä, osa Ateenan keskustasta. Pelaamiseen suhtauduttiin odotetun intohimoisesti, mutta se pysyi hyvin ammattimaisin ottein toimineen Niko-tuomarin hyppysissä. Monissa lähtömaissa jalkapallo on todella arvostettu ja paljon pelattu laji, mikä näkyi taitotasossa. Lisäksi kansallisuuksien kirjo, luonnonkaunis ympäristö ja tunteiden skaala loivat todellisen urheilujuhlan tunnun.

Vaikka kentällä otettiin kovastikin yhteen, illan hämärtyessä turnausten päätyttyä ilmapiiri oli varsin veljellinen. Toisia kunnioittavimmin ja peräänantamattomimmin toimineet pelaajat palkittiin ja pidettiin lyhyt hartaus. Heti auringon laskettua siirryttiin syömään. Ison miesporukan kokoontuminen johti spontaaniin lähi-itämäiseen tanssisessioon, mikä itsessään oli jo melkoinen kulttuurinen kokemus. Ilo oli käsinkosketeltavaa.

Kurssilaisten palaute viikon matkasta oli kaikin puolin positiivista. Jokainen osallistuja nosti sen esiin yhtenä vuoden kohokohtana opinnoissaan. Kokemus oli opettava erityisesti urheilulähetystyön kannalta. Matkan aikana pääsi harjaantumaan tiimityössä sekä eri kulttuureista tulevien ihmisten kohtaamisessa. Vaikka historiallisiin kohteisiin, kuten Akropolikseen sekä Korinttiin tutustuminen ja Paavalin jalanjäljissä kulkeminen olivat rikastuttavia kokemuksia, merkityksellisimmäksi nousi juuri pakolaisten kohtaaminen.

– Itselleni innostavinta oli saada pitää hartaudet pelien päätteeksi. Jotenkin koko tilanne oli ainutlaatuinen, kun jalkapallokenttä sijaitsi pienen kukkulan päällä, jossa eri kulttuurit ja taustat kohtasivat yhteisen kielen, jalkapallon, äärellä. Lopuksi tulkkaamisen kautta sain jakaa omia ajatuksia siitä, mitä Jeesus itselleni merkitsee, kertoo Niko Ijäs innostuneena.

Tavoitteena on toteuttaa tällaisia reissuja myös jatkossa.

– Rukoilemme ja teemme työtä myös sen eteen, että voisimme pitkäjänteisemminkin tehdä yhteistyötä kreikkalaisten kristittyjen kanssa urheilulähetystyön edistämiseksi. Urheilulinjan matka toimi heillekin inspiraationa. Matkalaisia isännöineen järjestön johtaja totesikin, että heitimme nyt pallon heidän käsiinsä, ja he tiedostavat entistä paremmin, mikä valtava potentiaali urheilussa on erityisesti pakolaisten tavoittamisessa, visioi urheilulinjalaiset Ateenassa vastaanottanut Taneli Skyttä.