Uutta hedelmää Japanin-työssä: Länsi-Japanin kirkkoon ensimmäinen paikallinen nuorisotyöntekijä

Kuva: Ulla Haukijärvi

Kylväjä on tehnyt työtä Japanissa perustamisestaan lähtien Norjan Luterilaisen Lähetysliiton (NLM) työyhteydessä. Vuosikymmenten työstä voidaan edelleen puhua varhaiskylvönä.

Hedelmiä maailmalta -tilaisuudessa Lähetyksen kesäpäivillä Hyvinkäällä puhuneet Kylväjän lähetit Johanna ja Jüri Perendi työskentelevät Japanissa Länsi-Japanin evankelisluterilaisessa kirkossa (WJELC). Jüri Perendi kertoo japanilaisten arvostavat jatkuvuutta ja rauhaa.

– Kylväjän pitkästä läsnäolosta Japanissa japanilaiset ymmärtävät, että olemme siellä uskollisesti.

Perendit toimivat seurakuntatyössä Okayaman seurakunnassa. Johanna Perendille avautuu lasten kautta luontevia mahdollisuuksia viedä evankeliumia eteenpäin äitien ja lasten kohtaamisissa. Johanna Perendin mukaan japanilaisille kirkon kynnys on monesti hyvin korkea, joten on hienoa, kun he uskaltautuvat mukaan ja syntyy tilaisuuksia kertoa evankeliumia.

– Vaikka olemme työssä seurakunnassa ja viralliset tapahtumat ovat pääsiassa siellä, meille tulee kotiin paljon omia ja lasten kavereita äiteineen käymään, kertoo Johanna Perendi.

Japanilaiset eivät Jüri Perendin mukaan kovin usein käy toisillaan kylässä tai kutsu toisiaan kylään, mutta mielellään kyllä ovat tulleet suomalaisten lähettien luokse vierailulle. Yhdessä japanilaisten kanssa on vietetty joulu- ja pääsiäisjuhlia. Joulujuhliin Johanna kutsui äitejä ja lapsia, ja mukaan tuli yhteensä 19 äitiä ja lasta. Enemmänkin olisi saattanut tulla, jos olisi vain kutsunut.

Uutta hedelmää Japanin-työssä on tänä kesänä aloittava koko Länsi-Japanin kirkon ensimmäinen japanilainen nuorisotyöntekijä. Nuorisotyötä on tehty aiemminkin monessa kirkon seurakunnassa, mutta kyseinen työntekijä on ensimmäinen erikseen juuri nuorisotyöhön nimetty henkilö.

Japanintyölle harvinaista juhlahedelmää on myös saatu nähdä, kun ihmisiä on kastettu. Toissavuonna jopa seitsemän ihmistä – sekä aikuisia että lapsia – kastettiin. Japanissa ovat uskontoina buddhalaisuus ja shintolaisuus, joiden otteesta ihmisten on hyvin vaikea irrottautua, vaikka olisivatkin kiinnostuneita kristinuskosta.

Lähetyksen kesäpäivät jatkuvat Hyvinkäällä sunnuntaihin saakka. Lähetysmaailmassa Seurakuntatalon yläkerrassa on mahdollista istahtaa japanilaisen pöydän ääreen. Lähetyksen kesäpäiville voi osallistua paitsi paikan päällä, myös nettiradion ja Järviradion välityksellä. Radioitavat ohjelmat löytyvät Lähetyksen kesäpäivien sivuilta.

Teksti: Ulla Haukijärvi