Arabikristittyjen yhteyttä rakentamassa

Haifassa arabien parissa työtä tekevä Pirkko Said on vuosia rukoillut arabikristittyjen yhteyden puolesta. Viime keväänä oli rukousvastausten aika.

Maaliskuun lopussa järjestettiin Tiberiaksen arabipastoreiden synodin konferenssi, jonne myös pastoreiden vaimot oli kutsuttu.

– Tuo yhteyden viikonloppu oli vastaus vuosien rukouksiin. Kävimme hyviä rehellisiä keskusteluja tilanteesta seurakunnissa ja totesimme, miten tärkeää on rakentaa yhteyttä seurakuntien kesken.

Pirkko Said sai konferenssissa Haifan pastoreiden vaimojen yhteystiedot.

– Rohkaisin heitä tulemaan mukaan seurakuntien yhteiseen naistenpiiriin, johon kokoonnuimme viikkoa myöhemmin nauttimaan yhteydestä ja Mailis Janatuisen Ilosanomapiirin opetuksesta. Monet kyselivät, voisiko yhteisiä kokoontumisia olla lisää, joten järjestimme toukokuussa eri seurakuntien vastuullisten naisten kanssa aivoriihen, jossa päätimme aloittaa syksyllä Haifassa yhteiset naisten kokoontumiset.

Said on jutellut monen arabiäidin kanssa lapsi- ja nuorisotyön tilanteesta seurakunnissa. Lapset tulevat seurakuntaan vanhempiensa kanssa ja heille on siellä pyhäkoulu. Joissakin seurakunnissa on toimintaa myös nuorille, mutta usein kaveripiirin ja mielekkään toiminnan puuttuessa nuoret jäävät vähitellen pois. Eräs äiti totesi riipaisevasti:

– Jos lapsi- ja nuorisotyöhön ei panosteta, eikä uutta vastuullisten sukupolvea kasvateta, seurakunnilla ei ole tulevaisuutta.

Eri seurakunnista koostuva tiimi on kokoontunut kolmen vuoden ajan viikoittain rukoilemaan ja suunnittelemaan perjantain raamattukerhoa kahdelle lasten ikäryhmälle. Myös perheretkitoiminta on saanut suuren suosion. Sitä kautta seurakunta tavoittaa raamattuopetuksen piiriin myös seurakunnan yhteydestä vieraantuneita vanhempia.

– Pienten arabiseurakuntien resurssit järjestää monipuolista toimintaa vapaaehtoisvoimin ovat puutteelliset. Yhteydessä on voima, mutta sen edellytys on löytää keskinäinen luottamus ja nöyryys, toteaa vuosia arabien parissa työskennellyt Said.

– On välttämätöntä oppia tekemään työtä tiimissä ja toteuttaa yhteistä päämäärää ilman keskinäistä kilpailua. Sillanrakennustyö on tärkeää, ja vihollinen tuntuu olevan siitä raivoissaan. Muistakaa rukouksin ja taloudellisesti lapsi-, nuoriso- ja perhetyötämme, pyytää Said, ja muistuttaa psalmista 78:

”Mitä olemme kuulleet, minkä olemme saaneet tietää ja mitä isämme ovat meille kertoneet, sitä me emme heidän lapsiltansa salaa, vaan me kerromme tulevalle polvelle Herran ylistettävistä teoista.” (Ps. 78:3–4)

Kesän ilonaiheena on ollut Elämän leipä -yhtyeen toisen ylistyslevyn saaminen uunista ulos kesäkuun lopussa. Levyn nimenä on ”Mene syvälle ja heitä verkot”, kuten Jeesus sanoi Pietarille heikon kalansaaliin jälkeen. Saidin mukaan vastaanotto on ollut rohkaisevaa. Levyä on myynnissä Pala maailmalta -kaupassa 15 eurolla, www.palamaailmalta.fi. Koskettaviin arabiankielisiin laulunsanoihin on saatavissa myös englanninkielelle käännetty vihkonen.

 

Teksti ja kuvat: Pirkko Said