Tähtimyyjä

Arpojen myynnistä se alkoi ja on jatkunut yli 40 vuotta. Yhdessä Oili ja Juha ovat Porin Kylväjä-piirin vakiokävijöitä.

Arpojen myynnistäkö se alkoi? Keväällä 1978 Juha Kiukkonen oli Raamattuopiston peruskurssilla Kauniaisissa. Siellä hän myi arpoja paikalle saapuneelle nuorelle naiselle.  Myöhemmin samana kesänä he tapasivat uudelleen, ja seuraavana keväänä vietettiin häitä.

Tänä vuonna oli vuorossa Oili ja Juha Kiukkosen 40-vuotishääpäivä. Tuo keväinen myyntitapahtuma ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi Juhan elämässä.

– Lähetysherätyksen koin, kun vierailin Paula ja Pekka Mäkipään luona Etu-Aasiassa 90-luvun alkupuolella, Juha kertoo. Siitä alkoi pikku hiljaa kasvaminen Kylväjän toimintaan, ja niin minusta tuli Kylväjän kotiseutulähetti.

Juha on pitänyt lähetystyötä esillä myymällä Pala maailmalta -kaupan tuotteita. Hänet on voinut tavata monissa lähetystilaisuuksissa eri puolilla Satakuntaa, mutta hän on mennyt lukuisia kertoja myös seurakuntien turvallisten seinien ulkopuolelle.

– Eikös Kylväjänkin motto ole mennä sinne, missä Kristusta ei tunneta, Juha miettii. Siksi haluan mennä toreille, markkinoille, marketteihin, minne vain pääsee myyntipöydän kanssa.

Juha haluaa mennä sinne, missä ihmiset liikkuvat, kuten Porin Karhuhallin messuille lokakuussa 2018.

Myyntipöydän ääressä ei myyjän hengellinen tausta tule välttämättä heti ensimmäisenä esille. Onhan

pöydällä myytävänä kortteja, liinoja, istuin­alustoja, tossuja, villasukkia, pipoja, lapasia, toki myös hengellisiä kirjoja. Kylväjä-lehteä on aina myös jaossa. Joskus asiakkaiden kanssa tulee syvällisiä hengellisiä keskusteluja, joskus taas löytyy työlle uusia ystäviä ja tukijoita.

– Joskus asiakas on luullut, että Kylväjä on maatalousjärjestö, ja siitäkin on syntynyt juttua, muistelee Juha menneitä kokemuksiaan turuilla ja toreilla.

– Eräs asia, jota saan aika usein selittää, on se, miksi myyn ulkomaisia tuotteita. Mutta siitäkin sukeutuu kyllä hyviä pohdintoja vaikkapa naisten toimeentulomahdollisuuksista siellä, mistä tuotteet ovat kotoisin.

Intoa Juha saa myyntityöhön siitä, että tietää olevansa omalla paikallaan Jumalan valtakunnan työssä. Sanavalmiutta eli myyntimiehen lahjoja tarvitaan, ihan tuppisuuna ei voi olla. Hyvää taustaa tälle tarjoaa Juhan monikymmenvuotinen työ yrittäjänä.

Teksti: Jarmo Mäki-Mikola