Tukea maan sisäisille pakolaisille Keski-Aasiassa

Keski-Aasiassa oli viime vuonna vakava kuivuusjakso. Sen ja heikon turvallisuustilanteen vuoksi monien paikkakuntien asukkaat ovat joutuneet muuttamaan kotiseudultaan kaupungin laitamille turvaan. Monet järjestöt ovat tarttuneet toimeen maan sisäisten pakolaisten auttamiseksi.

– Istuimme esimerkiksi juomassa teetä turkkilaisen järjestön pystyttämän aurinkopaneelipohjaisen vesipumppausjärjestelmän varjossa. Pakolaiset olivat ensin käsin kaivaneet kaivon.

– Turkkilaisten järjestelmäpystytyksen jälkeen yhdysvaltalainen järjestö asensi muovisen vesisäiliön, kun olivat ensin saaneet pakolaiset rakentamaan alustan sille. Lopuksi he tekivät vielä paneelikytkennät oikein, jotta järjestelmä todella toimisi, kuvailee Keski-Aasiassa vieraillut Kylväjän työaluevastaava.

Viime syksynä yhteistyöjärjestömme aloitti kokeiluhankkeen, jotta kasvatettaisiin ymmärrystä, miten järjestö voisi tukea maan sisäisiä pakolaisia. Aluksi 40 perheelle annettiin peitonompelutarvikkeet, jotta he pystyivät ompelemaan itselleen peitot talveksi. Viittä naista tuettiin yhdeksän kuukauden ompelukurssille osallistumisessa.

Tänä vuonna projektitiimi on joka toinen päivä tehnyt puolen päivän seurantavierailun alueelle. Naisia tuetaan kirjo-ompelujen tekemisessä, ja muutamaa perhettä on autettu kokeilemaan muovin peittämän keittiöpuutarhan pitoa. Hanke on myös kouluttanut varhaisnuoria ”Lapselta lapselle” -hygieniakouluttajiksi.