Kohtaamispaikka, jossa huntu ei ole pakollinen

Seurakunnan teehuoneilloista on muodostunut tärkeä kohtaamispaikka maahanmuuttajanaisille ja lapsille Pietarsaaressa. Toiminta mahdollistaa vapaaehtoistyön ja seurakuntatyön luontevan vuorovaikutuksen.

On tammikuinen maanantai. Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan diakonit Marianne Sandström ja Sara Löfs-Snellman ovat aloittamassa teehuoneiltaa. Tunnelma on iloisen tiivis ja teepöytä on katettu.

Seurakunnan tiloihin kokoontuu joka maanantai noin 70 uussuomalaista naista ja lasta, mikä on pikkukaupungissa merkittävä määrä. Monet ovat muslimeja, mutta osa naisista on kastettu.

Pietarsaaren asukkaista 7–10 % on ulkomaalaistaustaisia 83:sta eri maasta, ja seurakunnat ovat halunneet panostaa monikulttuurisuustyöhön.

Teehuone sai alkunsa vuonna 2015 ja keskiöön tulivat heti alusta naiset ja lapset – ne ryhmät, jotka usein ovat jääneet vähemmälle huomiolle maahanmuuttajatyössä.

– Jo ensimmäisessä tapaamisessa mukana oli kymmenisen henkilöä. Paikkakunnalla edelleen asuvat ovat mukana nykyäänkin, Marianne Sandström kertoo.

Idea toimintaan syntyi iranilaisen Sohelia Fors Kalhorin käynnistämistä teehuoneista Ruotsissa. Teehuoneita löytyy muun muassa Karlskogasta, Jönköpingistä ja Lidköpingistä. Ruotsissa teehuoneisiin liittyy myös turvakotitoimintaa.

Teehuoneesta on muodostunut tärkeä kohtaamispaikka uskontojen ja kulttuurirajojen yli. Teehetken jälkeen Kiinasta kotoisin oleva Mao Weifang kokoaa lapset ohjattuun toimintaan. Aikuiset keskustelevat ja kuulevat lisää ajankohtaisista teemoista, kuten kristilliset juhlapyhät tai paperittomien oikeudet.

Osa naisista on tullut mukaan seurakunnan muuhunkin toimintaan, ja teehuoneesta on tullut luonteva kohtaamispaikka, jossa huntu ei ole pakollinen. Teehuone luo monipuoliset puitteet vapaaehtoistoiminnalle. Vapaaehtoisia tarvitaan keittiön lisäksi lastenohjelmaan, sielunhoitoon tai vaikkapa tueksi lasten kotitehtäviin. Ystävyys vapaaehtoisiin jatkuu arjessa teehuoneen ulkopuolella.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sijaitseva Jakobstads svenska församling on yksi Kylväjän ruotsinkielisistä tukijaseurakunnista.