Ompelukoulutusta Ateenassa

Hellenic Ministriesin keskuksessa alkoi keväällä 2019 ryhmä Skills Training Program, jonka tarkoituksena on opettaa pakolaisnaisille ompelutaitoja. Romaniasta kotoisin oleva lähetystyöntekijä Gabriela on koulutuksen alkuunpanija, suunnittelija ja toteuttaja. Koulutuksen tarkoituksena on saada naisille niin hyvä ompelutaito, että he voisivat myöhemmin hankkia sillä elantonsa.

Mukana on ollut neljä naista. Naiset puhuvat vain kotimaansa kieltä. Gabriela on opiskellut kieltä, mutta välillä on hyvä ottaa tulkki mukaan, kun selitetään uusia asioita. Gabriela kertoi, että hän ei ole itsekään paljoa ommellut, joten hänkin on saanut oppia naisten mukana. Naiset eivät ole ollenkaan ommelleet aikaisemmin.

Keväällä ryhmä kokoontui Gabrielan kotona. Naisten lisäksi tulivat heidän lapsensa. Gabriela oli järjestänyt heille hoitajan ja leluja. Ryhmä aloitettiin pienellä hartaushetkellä, jossa luettiin Raamattua ja kerättiin rukousaiheet, joiden puolesta yhdessä rukoiltiin. Tietenkin juotiin myös teetä ja syötiin Gabrielan leipomia herkkuja.

Loman ajaksi Gabriela järjesti ompelukoneiden kuljettamisen naisten koteihin. Vaikka heillä on kaikilla pieniä lapsia, silti viikossa syntyy monta meikki- ja kynäpussia sekä kasseja. Myöhemmässä vaiheessa naiset alkoivat ommella jo yöpukuja, T-paitoja ja kesähousujakin.

Gabrielan ajatus naisten treenaamisesta ompelijoiksi sai innostusta Hellenic Ministries -keskuksessa. Ryhmälle luvattiin uudet tilat Hellenic Ministerin alakerrasta jo syksyllä. Tammikuun lopulla kauniit tilat vihdoinkin valmistuivat. Kaikki olivat aivan lumoutuneita. Kauniit harmaat kaakelit lattioissa ja kuviollisia ruutuja välissä, seinillä hienoja hyllyjä ja koreja. Gabriela oli itse suunnitellut kaiken. Hän osaa myös piirtää hyvin. Hän piirsi muutamia tauluja, jotka ovat hyllyillä ja seinillä. Lapsille on oma leikkihuone, jossa on paljon leluja sekä keväästä tuttu lastenhoitaja, joka opettaa heille sekä englantia että kreikkaa leikin kautta.

Uusiin tiloihin oli ostettu uusia ompelukoneita. Kolme koneista on tehdaskoneita. Ne peruuttavat itsellään, katkaisevat langan itsellään, kulkevat hurjaa vauhtia, mutta silti tikki meni suoraan. Lisäksi on useampi tavallinen ompelukone sekä vanha saumuri. Kaikki ovat hienoilla uusilla ompelupöydillä, joiden reunaan on painettu mittanauha.

– Ompelukoulutus merkitsee meille paljon. Meillä on valtava halu oppia lisää, ja haaveilemme joko omasta yrityksestä tai työskentelystä ompelualalla. Raamatunlukuhetki ja rukoushetki ovat myös tärkeitä. On hienoa saada jakaa iloja ja suruja yhdessä, naiset kertovat.

Ilojen ja surujen jakaminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja syventää entisestään ystävyyssuhteita, joita koulutuksen aikana on syntynyt.

– Olemme myös saaneet paljon rukousvastauksia. Saamme kokea, että Jeesus on mukana koulutuksessa, välittää meistä ja rakastaa meitä.