Siirry sisältöön

Anteliaisuus on pyhä elämäntapa – tunnetko jo ELÄMÄn?

Energia, Läheisyys, Älykkyys, Myötätunto ja Ääni eli ELÄMÄ heijastaa Jeesuksen mallin mukaista anteliaisuutta. Siinä sykkii muutosta luova avokätisyys.

”Rohkaisen ihmisiä olemaan anteliaita koko elämällään.” Eräs ystäväni selitti minulle tämän hienon ajatuksen anteliaisuudesta englannin kielen LIFE-sanan avulla. Opin häneltä, että anteliaisuus liittyy työhön (L=labour), vaikuttamiseen (I=influence), varoihin (F=finances) ja asiantuntemukseen (E=expertise).

Pidin ajatuksesta. Ryhdyin miettimään, olisiko mahdollista tehdä sama suomen kielen sanalla ELÄMÄ. Tietysti olisi.

Kirjaimissa voi nähdä sanat Energia, Läheisyys, Älykkyys, Myötätunto ja Ääni. Mikä sointuva sinfonia! Tässä on pyhä elämäntapa, joka heijastaa Jeesuksen mallin mukaista anteliaisuutta ja jossa sykkii muutosta luova avokätisyys.

Energia on työtä, ponnistelua ja intoa, joka välittyy kättemme teoista ja jalkojemme poluista. Se on väsymätöntä voimaa, jota käytämme palvelemiseen, rakentamiseen ja luomiseen. Se heijastaa Jeesuksen työtä, jossa kaikki tehdään rakkaudesta. Kuvittele suorittavasi jokapäiväisiä tehtäviäsi kuin maalaisit taideteosta. Voit lisätä siihen pyrkimystesi ja innostuksesi hehkuvia värejä ja tehdä arkipäiväisestä jotain upeaa.

Läheisyys vie meitä liki toisia, ei vain fyysisesti vaan myös Hengessä. Tämä läheisyys vaikuttaa sydämiin, muovaa kohtaloita ja luo siteitä, jotka muistuttavat Jeesuksen kumppanuutta opetuslasten kanssa. Yhteisön todellinen voima löytyy, kun jaamme elämämme ja tarinamme. Läheisyys on kuin yhteinen ateria ja ymmärtävä hymy – pieniä eleitä, jotka kertovat rakkaudesta ja yhteydestä.

Millainen olisi maailma, jossa valuuttana olisi myötätunto ja varallisuus olisi anteliaisuutta?

Älykkyys valaisee palvelutyötämme asiantuntemuksen ja ymmärryksen valolla. Se on Jumalan antamien lahjojen ja viisauden käyttämistä itseämme suurempaan tarkoitukseen. Jeesus, opettajamme, havainnollisti tätä vertauksissaan ja elämässään. Hän näytti, että järkemme ja taitomme eivät ole vain meitä itseämme hyödyttäviä lahjoja, vaan ne on tarkoitettu palvelemaan myös ympärillämme olevia ihmisiä.

Myötätunto on kuin hiljaa virtaava joki, joka ravitsee maata hyvyydellään ja runsaudellaan. Tähän kuuluu anteliaisuus kaikessa, mikä meille on uskottu. Antamisen ytimessä on herkkyys, joka huomaa ympärillä olevien ihmisten tarpeet ja vastaa niihin sitoutuneesti ja anteliaasti. Myötätunto on Jeesuksen suorittaman työn keskeinen olemus – hän näki, hän välitti ja hän toimi. Millainen olisi maailma, jossa valuuttana olisi myötätunto ja varallisuus olisi anteliaisuutta?

Ääni on puheemme. Se on voimakas väline, jolla voi vaikuttaa ja puhua toisten puolesta. Äänellä voi lohduttaa, inspiroida ja vaatia oikeudenmukaisuutta. Jeesuksen ääneen lausuma sana tyynnytti myrskyn, paransi särkyneen ja haastoi valtaapitävät. Äänemme voi heijastaa hänen rakkauttaan, tuoda elämän sanoja pimeyteen ja toivon sanoja epätoivoon.

Kun omaksumme ELÄMÄn – energian, läheisyyden, älykkyyden, myötätunnon ja äänen –  voimme tehdä yhdessä matkaa palvelutyössä. ELÄMÄ inspiroi meitä punomaan lahjamme yhteisöjemme kudelmaan. Tuloksena on mestariteos, joka heijastaa Jeesuksen anteliaisuuden kauneutta. Anteliasta elämää eläessään hän antoi meille esikuvan, jota seurata.

Toivon, että löytäisimme ELÄMÄssä ilon, ei vain itsellemme, vaan kaikille, jotka kulkevat samaa matkaa kanssamme. Muuttaisimme energian toiminnaksi, läheisyyden yhteisöksi, älykkyyden palveluksi, myötätunnon antamiseksi ja äänemme toivon ja rakkauden lauluiksi.

Teksti: J. Paul Friedenmaker

Kuka?
Kirjoittaja on voittoa tavoittelemattoman varainhankinnan asiantuntija, joka auttaa lahjoitusten varassa toimivia yhteisöjä kasvattamaan resurssejaan.

Artikkeli on julkaistu Kylväjä-lehdessä 2/2024. Tilaa maksuton Kylväjä-lehti täältä!