Bangladesh

Bangladeshin valtauskonto on islam, jota tunnustaa noin 90 prosenttia väestöstä. Suurin uskonnollinen vähemmistö on hindut. Lisäksi maasta löytyy buddhalais- ja animistivähemmistöt. Maan yli 160-miljoonaisesta väestöstä vain puoli prosenttia on kristittyjä. Harva bangladeshilainen on koskaan kuullut Jeesuksesta. Väestöstä 98 % on bengaleja. Loput kuuluvat eri heimoryhmittymiin.

Perustuslain mukaan Bangladeshissa on uskonnonvapaus, mutta uskonnon vaihtamista ei useinkaan pidetä hyväksyttävänä. Suhtautuminen kristittyihin vaihtelee suuresti alueittain. Hiljaista syrjintää ilmenee eri tavoin. Avointa vainoa on ajoittain joillain alueilla. Ylipäätään suhtautuminen on viime vuosina kiristynyt. Vähemmistökansallisuuksiin kuuluvien kristittyjen toimeentulo- ja opiskelumahdollisuudet ovat usein valtaväestöä heikommat. Monet pettyvät kristinuskoon, kun itsenäinen raamatunluku ei heikon lukutaidon vuoksi onnistu eikä kirkon jäsenyys täytä toiveita sairaanhoidon, opintojen tai työpaikan järjestymisestä. Ympäröivän kulttuurin mallin mukaisesti seurakuntalaiset saattavat keskittyä uskonnolliseen tapakulttuuriin ja ymmärrys kristillisestä uskosta voi jäädä ohueksi.

Kylväjä aloitti työn Bangladeshissa 1976. Työn tuloksena maan luoteisosaan oraon-heimon keskuuteen syntyi luterilaisia seurakuntia 1980-luvun alussa. Kirkko järjestäytyi vuonna 2014. Nyt Bangladeshin evankelisluterilaisella kirkolla (ELCB) on noin tuhat kastettua jäsentä ja seurakuntatyöstä vastaa pieni joukko paikallisia työntekijöitä. Kirkon talous on vielä suurelta osin Kylväjän tuen varassa.

Suomalaisten kummien tuella ylläpidetään Uzirpurissa alakouluikäisten asuntolaa, josta käsin kauempaakin tulevat lapset voivat käydä koulua ja joissa he saavat ohjausta läksyjen teossa. Nuorten koulutusta tuetaan collegetasolla, yliopistoissa ja ammatillisilla kursseilla. Lisätietoja kummiudesta Lahjoita-sivuilla ja kummityöstä kertovassa videossa.

Kylväjä toteuttaa Bangladeshiin rekisteröidyn kansalaisjärjestön BLM-F:n kanssa kehitysyhteistyöhankkeita yhdessä kyläyhteisöjen kanssa. Toimintaa johtavat paikalliset työntekijät suomalaisten toimiessa hankkeissa asiantuntijatehtävissä. Hankkeet keskittyvät tällä hetkellä ruokaturvan parantamiseen ja aliravitsemuksen ehkäisyyn sekä kyläyhteisöjen turvallisuuden ja hätävalmiuden lisäämiseen.

Työn pohjana on ihmisten palveleminen ja kristillisen todistuksen tuominen alueelle. Hankkeiden hyödynsaajista suuri osa (n. 40 %) eri vähemmistöheimoihin kuuluvia. Lähes kaikki heistä ovat hinduja tai muslimeja. Lisää tietoa kehitysyhteistyöhankkeistamme löydät Kylväjän kehitysyhteistyösivuilta ja Bangladesh-keräyksen sivuilta.

Kylväjä tekee yhteistyötä myös kansainvälisen järjestön LAMB Hospitalin (LAMB:n sairaala) kanssa. Eräs amerikkalainen lähetystyöntekijä sai näyn sairaalasta jo 1950-luvulla. Sadoiltatuhansilta ihmisiltä Dinajpurin alueella puuttui riittävä terveydenhuolto. Sairaala avautui loppujen lopuksi vuonna 1983, ja sillä on tänä päivänä 150 vuodepaikkaa ja noin 10 000 vuodepotilasta vuosittain. Sairaalan lisäksi LAMB ylläpitää terveydenhoitoklinikoita alueella, sekä johtaa kylänkehittämisprojektia ja katastrofiapua. Yhteensä LAMB tavoittaa 5,7 miljoonaa ihmistä. Sairaala-alueella on myös sairaanhoitoinstituutti joka kouluttaa muun muassa sairaanhoitajia ja kätilöitä, kuntoutuskeskus vammaisille lapsille, sekä englanninkielinen koulu luokille 1–9. Kuntoutuskeskukseen eri tavoin vammaiset lapset saavat tulla kuntoutukseen viikoksi kerrallaan. LAMB:n näky on palvella Jumalaa palvelemalla köyhiä ja heikommassa asemassa olevia, etupäässä naisia ja lapsia.

 

Rukoilemme 

  • että lapset ja nuoret löytäisivät paikkansa Bangladeshin evankelisluterilaisen kirkon toiminnassa, vahvistuisivat uskossaan ja kasvaisivat kirkon vastuunkantajiksi
  • Bangladeshin evankelisluterilaisen kirkon sisäisten ristiriitojen ratkeamista
  • kehitysyhteistyöhankkeiden puolesta
  • kristittyjen turvallisuuden puolesta

 

Deserbari – elämää Bangladeshin maaseudulla -lautapeli

Deserbarin pelaajat ovat bangladeshilaiskylän säästöryhmän jäseniä ja koettavat monin tavoin parantaa elinolojaan ja omaa kotiaan, deserbaria. Se onnistuu kouluttamalla lapsia, kasvattamalla hedelmäpuita, kanoja ja vuohia. Osallistujien tavoitteena on kerätä 5000 takaa rahaa toteuttaakseen suuren unelmansa, peltikaton hankkimisen tai lapsen yliopistokoulutuksen kustantamisen. Mukaansatempaava peli tuo kehitysyhteistyön arjen käsinkosketeltavaksi ja opettaa säästämisen ja sijoittamisen tärkeyttä. Sattumakortit kuvaavat todellisia vaaroja ja takaiskuja, joita säästöryhmäläiset kokevat. Kaikki eri mahdollisuudet ja sattumat ovat elävästä elämästä.

Säästöryhmien perustaminen on osa Kylväjän ruokaturvahanketta, jolla kehitetään Bangladeshin maaseudun köyhiä kyläyhteisöjä naisten säästöryhmien kautta. Lisätietoja löydät kehitysyhteistyön sivuilta.

 

Bangladesh-aiheisia uutisia

Bangladeshin-koulutyön uutisia 1/2020

Bangladeshin-työn uutisia 1/2020

Bangladeshin-koulutyön uutisia 2/2019

Bangladeshin-työn uutisia 2/2019

Bangladeshin-koulutyön uutisia 1/2019

Bangladeshin-työn uutisia 1/2019

Naisten ryhmät parantavat ruokaturvaa sadoissa kylissä Bangladeshissa – työtä tehdään Rekolan ja Vantaankosken seurakuntien tuella

Bangladeshin-työn uutisia 2/2018.

Bangladeshin koulutyön uutisia 2/2018.

Bangladeshin-työn uutisia 1/2018.

Bangladeshin koulutyön uutisia 1/2018.

1. Lisätietoja kyyhkyslakoista     
2. Lisätietoja turvallisemmista synnytyksistä     

Bangladesh-aiheisia kirjoituksia Kylväjä-blogissa

Savitalokylän joulu

Piparibanglamaja

YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet Bangladeshin näkökulmasta

Kylä veden alla

Kauppatavaraa

Kahdesti armahdettu

Puhutusta kielestä kirjoitetuksi Bangladeshissa

Tulvavesi nousee, tuulet puhaltavat

 

Kehitysyhteistyöstä kertovia videoita

Kylväjän kehitysyhteistyön YouTube-kanavalla.

 

Bangladesh Lähetysvartissa

3. Lähetysvartti 24.9.2019 Naisten osuuskunta Bangladeshissa     
4. Lähetysvartti 7.5.2019 Bangladeshin kummilapsista     
5. Lähetysvartti 26.3.2019 Christina Harald      

omapaikka_Bangladesh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sää ja aika Bangladeshissa

Bangladesh
Suomi