Siirry sisältöön

Jakutia

Siperian suurin alkuperäiskansa, jakuutit, kuuluvat vähiten tavoitettuihin kansoihin. Näkymme on auttaa jakuuttikristittyjä rakentamaan kansallisia seurakuntia, joilla on lähetysnäky.

Alkuperältään turkinsukuiset jakuutit ovat laajan Siperian suurin alkuperäiskansa, ja valtaosa noin 500 000 jakuutista asuu Sahan autonomisessa tasavallassa Venäjän Kaukoidässä. Uskonnoltaan jakuutit ovat shamanisteja ja animisteja ja kuuluvat evankeliumin kannalta vähiten saavutettuihin kansoihin.  

Kylväjän työn tavoitteena on, että Jakutskiin, Sahan tasavallan pääkaupunkiin, syntyy itsenäisesti toimiva Inkerin kirkkoon kuuluva luterilainen seurakunta, joka kokoaa jakuuttikansaan kuuluvia mutta myös muita alueen kansanryhmiä evankeliumin yhteyteen. Kylväjä auttaa ja kouluttaa jakuuttikristittyjä rakentamaan kansallisia, kotoperäisiä seurakuntia, jotka kasvavat identiteetiltään luterilaisina aktiivisiksi lähetyselämässä ja palvelevat kokonaisvaltaisesti niin jakuuttien kuin toistenkin kansojen tavoittamiseksi evankeliumilla. 

1700-luvulla Venäjän ortodoksikirkon vaikutuksesta iso osa jakuuteista kastettiin, mutta 1900-luvulla shamanismi on tehnyt paluun pääuskonnoksi. Jakuuttien shamanistiseen uskonnonharjoitukseen onkin sekoittunut vaikutteita ortodoksisuudesta. Ortodoksikirkon jäseniä jakuuteista on enää 2–3  prosenttia. Protestanttisia kristittyjä jakuuteista on arviolta 0,3 prosenttia. Raamatunkäännöstyö jakuutin kielelle on käynnissä: Uusi testamentti on valmis ja osa Vanhasta testamentistakin jo käännetty. 

Liity Kylväjä Aasiassa Facebook-ryhmään! Näin saat ajankohtaista tietoa ja pysyt mukana työn käänteissä. 

”Mutta Jeesus pysyy ikuisesti, hänen pappeutensa on muuttumaton.
Siksi hän pystyy nyt ja aina pelastamaan ne,
jotka hänen välityksellään lähestyvät Jumalaa.
Hän elää iäti rukoillakseen heidän puolestaan.”
(Hepr. 7: 24-­25)

Herra, rukoilemme Jakutian kansalle pelastusta, Jumalan läsnäoloa,
valon tunkeutumista ihmisten vanhojen uskomusten tilalle.
Herra, vahvista Jakutskin seurakuntaa, anna sopiva tila ja kutsumasi henkilö
paimentamaan seurakuntaa.
Nimessäsi, Jeesus, aamen.

Lahjoita Jakutian työhön

Tutustu työntekijöihimme.

Tue työtämme Jakutiassa. Tee lahjoitus: