Siirry sisältöön

Juutalaistyö

Maailmassa on noin 16 miljoonaa juutalaista. Kylväjä tekee juutalaistyötä Israelissa, Ukrainassa ja Venäjällä Pietarissa.

Monet kirkkokunnat ja järjestöt ovat luopuneet juutalaislähetyksestä, mutta Kylväjässä pidämme sitä edelleen tärkeänä. Raamatullinen ajatus evankeliumista ”ensin juutalaisille” (Room. 1:16) on ollut alusta asti yksi Kylväjän teologisista perusarvoista. Kristinusko syntyi juutalaisuuden sisäisenä liikkeenä, ja ensimmäiset Jeesuksen seuraajat olivat juutalaisia. Myös tämän päivän juutalaisilla on oikeus kuulla Israelin Messiaasta.

Liity Kylväjä juutalaistyössä ja arabiankielisten parissa Facebook-ryhmään! Näin saat ajankohtaista tietoa ja pysyt mukana työn käänteissä.

ISRAEL

Juutalaistyö on strateginen painopisteemme. Israel on juutalaisen maailman keskus ja Jerusalem raamatullisen maailman keskipiste. Maailman 16 miljoonasta juutalaisesta  lähes 7 miljoonaa asuu Israelissa.

Caspari-keskus Jerusalemissa

Kylväjä on lähettänyt työntekijöitä Jerusalemissa toimivan Caspari-keskuksen työyhteyteen vuodesta 2003. Opintokeskus kokoaa Jeesukseen uskovia juutalaisia ja kristittyjä toimimaan yhdessä messiaanisen liikkeen tukemiseksi osana maailmanlaajaa kirkkoa. Keskus tarjoaa kursseja ja materiaalia Israelissa paikallisten seurakuntien vastuunkantajille. Keskeinen osa Caspari-keskuksen näkyä on seurakuntien vapaaehtoisten lapsityöntekijöiden kouluttaminen. Kansainvälisessä työssä pidetään esillä kristinuskon juutalaisia juuria, välitetään ajantasaista tietoa messiaanisen liikkeen tilanteesta Israelissa ja muistutetaan juutalaisevankelioinnin tärkeydestä.

Immanuel-kirkko Tel Aviv-Jaffassa

Kylväjän yhteistyökumppani on vuodesta 2014 lähtien ollut Immanuel-kirkko Tel Aviv-Jaffassa. Seurakunta on tunnustukseltaan luterilainen. Sen toiminta muotoutuu kauniin historiallisen kirkkorakennuksen ympärille, joka herättää monissa israelilaisissa uteliaisuutta. Vuonna 1904 valmistuneessa kirkossa vierailee vuosittain tuhansia israelilaisia konserteissa ja tutustumassa siihen. Immanuel-kirkon jumalanpalvelukset ja viikkotoiminta kokoavat sekä juutalaisia että ei-juutalaisia monesta eri yhteiskuntaluokasta. Seurakunta suurkaupungin sydämessä kohtaa niin uskonnollisia etsijöitä kuin aineellisen ja henkisen avun tarpeessa olevia.

Immanuel-kirkon sivut

Ebenezer-vanhainkoti Haifassa

Haifassa toimivan Ebenezer-vanhainkodin ensimmäiset asukkaat olivat pääasiassa Itä-Euroopasta muuttaneita ja holokaustista selvinneitä Jeesukseen uskovia juutalaisvanhuksia, mutta sittemmin kotiin on otettu myös arabikristittyjä ja muita ei-juutalaisia ikäihmisiä. Usko Jeesukseen yhdistää ja ylittää kansallisuus- ja kielirajat.  Ilmapiiriltään lämmin vanhainkoti on vahva todistus Jeesuksen rakkaudesta myös vanhusten omaisille. Vuonna 1976 rakennettua vanhainkotia ylläpitää israelilainen yhdistys, joka kutsui Kylväjän yhteistyökumppaniksi vuonna 2014. Tuemme kotia kanavoimalla sille suomalaisten kummien ja ystävien taloudellisen tuen. Lisäksi lähettimme auttaa kodilla viikoittain.

Lahjoita Israelin työhön

Tutustu työntekijöihimme.

Tue työtämme Israelissa. Tee lahjoitus:

UKRAINA

Odessa on tunnettu juutalaisuuden keskus Ukrainassa. Työntekijämme toimivat kansainvälisen Jews for Jesus -lähetysjärjestön yhteydessä. Odessassa on mahdollista tehdä avoimesti tavoittavaa evankeliointityötä kaduilla ja julkisilla paikoilla. Kotikäynneillä juutalaiskodeissa opetetaan Raamattua ja rukoillaan yhdessä isäntäväen kanssa. Viikoittaisten sapattitilaisuuksien lisäksi Jews for Jesus ja paikalliset messiaaniset seurakunnat järjestävät juutalaisten juhlien aikaan evankelioivia kutsutilaisuuksia.

Ukrainan kriisin seurauksena noin 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Pakolaisia on muuttanut myös Odessan alueelle. Vaikean tilanteen vuoksi useita tuhansia juutalaisia on muuttanut Israeliin. Nykyisin Odessassa asuu 30 000–60 000 juutalaista.

Toimimme myös luterilaisen seurakunnan yhteydessä osallistumalla pyhäkoulutyöhön ja innostamalla seurakuntaa evankeliointiin. Kylväjän tukeman vammaistyöhankkeen kautta noin 500 vammaista ihmistä saa ruoka-apua, kuljetuksia, apuvälineitä ja lääkkeitä. Kotikäynnit ja yhteiset tilaisuudet hengellisine opetuksineen, rukoushetkineen ja keskusteluineen palvelevat vammaisten ihmisten tarpeita.

Lahjoita Ukrainan työhön

Tutustu työntekijöihimme.

Tue työtämme Ukrainassa. Tee lahjoitus:

PIETARI

Tällä hetkellä juutalaisia tai juutalaistaustaisia arvioidaan asuvan Pietarin alueella noin 80 000–100 000 henkeä. Johannes Kastajan seurakunta Pietarissa tavoittaa erityisesti heitä.

Vuonna 2005 syntynyt seurakunta kuuluu Inkerin kirkkoon ja ottaa askeleita kohti taloudellista ja hengellistä itsenäisyyttä. Yhteisöä johtaa paikallinen pappi ja seurakunnassa vietetään juutalaisia juhlia, joihin voidaan kutsua ihmisiä myös seurakunnan ulkopuolelta. Diakoninen apu ja osallistuminen ihmisten arkeen avaa samalla mahdollisuuksia kertoa Messiaasta.

Neuvostovallan loppuaikoina Pietarissa asui noin 200 000 juutalaista. Neuvostoliiton hajottua noin 1,5 miljoonaa juutalaista muutti maasta Israeliin. Perestroikan alettua Suomesta lähti Kylväjän työntekijä ystävineen tavoittamaan Leningradin juutalaisia ja jakamaan heille Raamattuja. 1990-luvun alussa Pietariin perustettiin ensimmäinen messiaaninen seurakunta. Näistä kokoontumisista kasvoi Kylväjän juutalaistyö Pietarissa, jota teemme Inkerin kirkon työyhteydessä.

Lahjoita Pietarin työhön

Tue työtämme Pietarissa. Tee lahjoitus:

Ajankohtaista alueella

Juutalaistyö

Auta Ukrainaa -keräys rikkoi Kylväjän keräysennätykset – kiitosvideo näyttää, mitä reilulla 190 000 eurolla on saatu aikaan

Juuri julkaistu video summaa yhteistyön ja rukouksen voimaa järkyttävän sodan keskellä.

Juutalaistyö
Juutalaistyö

Kylväjä kotiutti työntekijänsä Ukrainasta – ”Suurin apu, mitä voimme nyt tarjota on rukoustuki”

Odessan luterilaisen seurakunnan pastori rohkaisi laumaansa historiallisena aamuna 24. helmikuuta psalmin sanoin.

Juutalaistyö

Israel-piiristä elämänmittaiseen seikkailuun

Lapsuuskodissa imetty lähetysrakkaus johti kielellisesti lahjakkaan Marja Liedenpohjan juutalaistyöhön Ukrainaan.

”Minä en häpeä evankeliumia,
sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille,
jotka sen uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille.” (Room. 1:16)

Taivaallinen isä, me rukoilemme juutalaisen kansan,
Sinun silmäteräsi puolesta.
Auta meitä viemään evankeliumin sanoma heille niin,
että he ottaisivat vastaan Sinut Herra Jeesus,
ja että he saisivat osallisuuden armosta ja Pyhästä Hengestä.
Kiitos, että kansasi vaiheet ovat Sinun kädessäsi Herra.
Anna Israelille Sinun rauhasi.

Aamen.