Siirry sisältöön

Etiopian työntekijöitä palasi Suomeen

– Työ on vahvasti paikallisissa käsissä ja tuemme kumppaneitamme jatkamaan sitä mahdollisimman normaalisti, Etiopian työaluevastaava Mikko Puhalainen kertoo.

Etiopiaan julistettiin 2. marraskuuta kansallinen hätätila kuudeksi kuukaudeksi. Tilanne maan sisällä on epävakaa ja Suomen suurlähetystö Addis Abebassa kehotti välttämään matkustamista Etiopiaan ja maan sisällä. Lähetysyhdistys Kylväjän Etiopian työaluevastaava Mikko Puhalainen on seurannut Etiopian tilanteen kehittymistä syksyn aikana tiiviisti.

– Toimimme alueilla, jonne kyseessä oleva konflikti ei ole vaikuttanut välittömästi. Jo aiemmin maassa on ollut muita poliittisia ja etnisiä jännitteitä, jotka ovat vaikuttaneet työhömme muun muassa ajoittaisina matkustusrajoitteina, hän kuvaa.

Kolme Kylväjän työntekijää palasi Suomeen 5. marraskuuta. Magnus Riska jäi maahan aikomuksenaan jatkaa opetustyötä Tabor Evangelical Collegessa Awasassa. Myös ruokaturvahankkeessa työskentelevä Daniel jäi maahan. 6. marraskuuta Suomen ulkoministeriö kuitenkin kehotti suomalaisia palaamaan Suomeen ja Magnus Riska saapui kotimaahankolme päivää myöhemmin.

– Työntekijöillämme on aina mahdollisuus palata Suomeen, jos kuormittavuus sitä vaatii. Ja näin on tässäkin tapauksessa. Esimiehen ja norjalaisen yhteistyökumppanimme Norjan luterilaisen lähetysliiton (NLM) kanssa sovimme paluista. Maahan jäi edelleen työntekijämme, joka on syntynyt Etiopiassa, Puhalainen kertoo.

Etiopia on yksi Kylväjän ensimmäisistä työalueista, ja järjestö on työskennellyt Mekane Yesus -kirkon rinnalla jo 70-luvulta lähtien.

– Työ on vahvasti paikallisissa käsissä ja tuemme kumppaneitamme jatkamaan sitä mahdollisimman normaalisti, Puhalainen kertoo.

Opetustyö jatkuu Tabor Evangelical Collegessa Awasassa ja Suomeen palannut Magnus Riska jatkaa opetustehtäviään etäyhteyksin. Maan kaakkoisosassa ruokaturvaprojekti jatkuu suunnitellusti.

– Olemme jatkuvassa yhteydessä Danieliin ja paikallisiin kumppaneihimme. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja tarvittaessa voimme tehdä nopeita ratkaisuja tilanteen vaatimalla tavalla. Kutsumme kaikkia rukoilemaan rauhaa Etiopiaan, Mikko Puhalainen vetoaa.

Kuva: Pixabay

Mari Turunen