Siirry sisältöön

Evankeliumi leviää Ukrainassa

Auta Ukrainaa -keräyksen varoilla apua on toimitettu vammaisille ja vanhuksille ja sotaa pakenevia perheitä on autettu turvaan.

Maaliskuun alussa Lähetysyhdistys Kylväjä käynnisti Auta Ukrainaa -keräyksen. Sen tuella apua on saatu nopeasti perille ilman välikäsiä, sillä Kylväjän yhteistyökumppanit ovat paikan päällä Ukrainan Odessassa. 20. kesäkuuta mennessä keräys on tuottanut yli 131 000 euroa.

Ukrainassa apua tarjoavat toimijat ovat tavallisia paikallisia ihmisiä Jews for Jesus -järjestöstä sekä Odessan luterilaisesta seurakunnasta. He ovat palvelleet itseään säästämättä jo kuukausien ajan. Pakoon lähteneitä ihmisiä on koottu Odessan luterilaisen seminaarin tiloihin, missä heille tarjotaan ruokaa ja missä he usein yöpyvät ennen matkan jatkamista.

– Kumppanimme vievät ruokaa ja lääkkeitä niille, jotka eivät pääse kodeistaan liikkeelle, kuten vanhuksille ja vammaisille, Kylväjän apulaislähetysjohtaja Hanna Lindberg kuvaa.

Samalla auttajat vastaavat kohdattujen ihmisten henkiseen hätään ja hengellisiin kysymyksiin. Odessan messiaanisen seurakunnan jumalanpalveluksiin on osallistuttu aktiivisesti. Jews for Jesus -järjestön työntekijä Leonid Vasserman kertoo useiden kymmenien löytäneen Messiaan.

– Sain soiton juutalaisnaiselta, joka taistelee syöpää vastaan. Hän kiitti vapaaehtoisemme vierailusta. Tämä oli tuonut hänelle ruokaa ja vähän lääkkeitä ja kertonut Messias Jeesuksesta. Vierailun lopuksi hän oli rukoillut sairaan puolesta. Nainen oli todennut: ”Olen niin kiitollinen, voin paljon paremmin.”

Myöhemmin nainen soitti uudestaan Vassermanille ja pyysi käymään juutalaisen ystävänsä luona. Näin käy usein: apua saanut ja hengellisistä asioista kiinnostunut henkilö toivoo auttajien tapaavan omia tuttaviaan tai sukulaisiaan, ja evankeliumi leviää.

Pitkään jatkunut avustustyö on myös raskasta. Bensiinin tankkaamista rajoitetaan, minkä vuoksi Odessan luterilaisen seurakunnan vammaistyöntekijä Vladislav Smokvin lähtee jonottamaan polttoainetta aamuisin kello viideltä. Bensiini on elinehto, sillä avustustarvikkeita kuljetetaan eri puolille kaupunkia niiden avuntarvitsijoiden luokse, jotka eivät pääse kodistaan liikkeelle.

Myös Jews for Jesus -järjestön pikkubussilla on viety pakolaisia turvaan rajalle sekä ruoka-avustuksia tarvitseville. Sitten pikkubussin moottori hajosi.

– En lakkaa ihmettelemästä Jumalan armoa ja Hänen siunaustaan! Jews for Jesus on päättänyt ostaa toisen pikkubussin, jotta voimme jatkaa ihmisten palvelemista, ja suomalainen Lähetysyhdistys Kylväjä tukee sen ostoa. Kiitos Jumalalle ja kaikille, jotka olette osallistuneet tähän, Leonid Vasserman kiittää.

Shavuot-juhlan eli helluntain aikaan järjestö tavoitti aktiivisesti uusia ihmisiä.

– Viimeisten viikkojen aikana ilmahälytyssireenit ovat soineet tasaiseen tahtiin. Perheiden auttamisen ja kotikäyntien lisäksi olemme soitelleet henkilöille, jotka ovat antaneet meille yhteystietonsa, ja kutsuneet heitä shavuot-juhlaan. Sillä tavoin saimme myös tietää, minkälaista apua kukakin tarvitsee. Vietimme shavuotia kahdessa kaupunginosassa. Toisessa niistä 26 juutalaista ja 4 ei-juutalaista rukoilivat katumusrukouksen ja vastaanottivat Jeesus Messiaan Herrakseen ja Vapahtajakseen. Halleluja!

Auta Ukrainaa -keräyksen varoilla on tuettu myös pakolaisia vastaanottaneita Kylväjän kumppaneita Romaniassa, Unkarissa, Puolassa ja Kreikassa sekä juutalaispakolaisia vastaanottaneessa Israelissa. Avustustoiminta Odessassa jatkuu kesän aikana.

Haluatko tietää mitä kumppaneillemme kuuluu Odessassa? Seuraa Facebookissa sivua Kylväjä juutalaistyössä ja arabiankielisten parissa.

Katso kristittyjen artistien Auta Ukrainaa -keräystä tukeva musiikkivideo englanniksi tekstitettynä ja ukrainaksi ja venäjäksi tekstitettynä.

Teksti: Mari Turunen
Kuvat: Vladislav Smokvin

Saija Tiilikainen