Siirry sisältöön

Katso pakolaista Jumalan silmin

Kesällä Kylväjän vieraiksi Suomeen kutsutut Whitney Gerdes ja Gordon Showell-Rogers löytävät pakolaistyön motiivit Raamatusta ja uutisotsikoista.

110 000 000 on iso numero. Niin paljon on maailmassa pakolaisia, ja lisää tulee joka päivä. Kuka katsoisi Euroopan rajoilla jotakin hyvää etsiviä ihmisiä Jumalan silmin? Suomeen kesällä saapuvat Gordon Showell-Rogers ja Whitney Gerdes inspiroivat katsomaan niin kuin Jeesus katsoo.

Showell-Rogers toimii kansainvälisen pakolaisverkoston (The Refugee Highway Partnership) johtotiimin vetäjänä, ja Gerdes työskentelee sen Euroopan johtajana.

Verkoston tarkoituksena on auttaa ja inspiroida seurakuntia ja järjestöjä toimimaan pakolaisten parissa vaikuttavasti ja siirtolaisuutta laajasti ymmärtäen.

Kylväjän apulaislähetysjohtajan Hanna Lindbergin mielestä pakolaisverkoston tunnustuskuntarajat ja maantieteelliset paikat ylittävä identiteetti, kyky reagoida nopeasti ja kevyt rakenne ovat opettaneet Kylväjälle entistä ketterämpää ja vieraanvaraisempaa työtapaa.

Uusia näkökulmia

Traumatyöskentelyyn ja ohjaukseen erikoistunut opettaja, yhdysvaltalainen Whitney Gerdes matkustaa elokuussa Suomeen kertomaan pakolaisverkoston työstä muun muassa Kirkon kumppanuusneuvotteluissa.

Hänen motivaationsa nousee Raamatun kertomuksista, joissa ihmiset ovat koko ajan liikkeellä.

– Jumala haluaa tuoda armonsa jokaisen pakolaisen tietoon. Ihmiset, jotka etsivät turvaa jostakin toisaalta, ovat meille Raamatusta tuttuja.

Gerdes muistuttaa, että Jeesuskin on ollut pakolainen. Maria ja Joosef pakenivat pienen lapsensa kanssa hengenvaarallista diktaattoria toiseen maahan.

– Muistammeko, että pakolaiset voivat tuoda luoksemme evankeliumin? Gerdes kysyy.

 Se sama rakkaus, jota Jumala pyytää meitä osoittamaan pakolaisille, toi aikoinaan evankeliumin sanansaattajat kauas pohjolaan.

Hän kertoo kristityistä iranilaisnaisista, jotka kokivat poliittisten mullistusten tuoneen heidät Eurooppaan kuin aikoinaan Esterin Persian hoviin, koska heillä on täällä tehtävä.

– Vaikka meillä on Euroopassakin puutetta resursseista, Jumala siunaa anteliaisuuden. Voimme päästä suuren ilon äärelle pakolaiskirkon kautta, Whitney Gerdes rohkaisee.

Vihollisia rakastamaan

Evankeliumin, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja sananvapauden puolesta pitkään ja monissa yhteisöissä vaikuttanut britti Gordon Showell-Rogers avaa pakolaistyön haasteita kesäkuussa Lähetyksen Kesäpäivillä.

Hän muistuttaa, että se sama rakkaus, jota Jumala pyytää meitä osoittamaan pakolaisille, toi aikoinaan evankeliumin sanansaattajat kauas pohjolaan.

– Olemme kiitollisia, että he tulivat.

Nykyisessä poliittisessa tilanteessa monien valtioiden väliset suhteet ovat monimutkaiset, jopa vihamieliset. Euroopassa puhutaan pakolaistulvista, mutta Showell-Rogers kehottaa katsomaan tilastoja. Länsimaissa elää vain pieni osa maailman pakolaisista. Suurta taakkaa kantavat esimerkiksi Iran, Turkki, Jordania ja Pakistan.

Ihmiset ovat Jumalan rakkauden arvoisia ja hänen rakkautensa tarpeessa rajojen kaikilla puolilla, Showell-Rogers muistuttaa.

Juhlavieraita

Juhlavuosi tuo Kylväjän vieraiksi tulenkantajia myös Norjasta ja Mongoliasta.

Kylväjän pitkäaikainen norjalainen kumppani Rune Mjølhus saapuu kesäkuussa Lähetyksen Kesäpäiville. Hän on Norjan Lähetysliiton (NLM) Indonesian ja Lähi-Idän aluejohtaja, jolla on pitkä kokemus sensitiivisistä alueista. Vuodesta 2021 lähtien Kylväjä on tehnyt NLM:n kanssa yhteistyötä Etiopian ja Japanin lisäksi myös Indonesiassa.

Rune Mjølhus puhuu mielellään perinteisen, lähetystyöntekijöitä lähettävän työtavan puolesta ja korostaa sen arvoa sekä vastaanottajille että lähettäjille. Todistuksen ja elämän jakaminen kulttuurirajojen yli on Mjølhusin mukaan Raamatun ja kirkon elämän ydintä.

– Aina kun aloitamme työn jossain, tiedostamme, että tehtävämme on tehdä itsemme tarpeettomiksi. Tavoitteemme on kasvattaa kansallisia seurakuntia, Mjølhus muistuttaa.

– Emmekö me kaikki haaveile siitä, että seisomme jonain päivänä Kristuksen valtaistuimen edessä suuressa valkoisessa väkijoukossa, jossa on ihmisiä kaikista kansoista, ja ylistämme Jumalaa? Eikö meidän pitäisi ulottaa tämä unelma myös tänne maan päälle? Mjølhus kysyy.

Elokuussa järjestettäviin Kirkon kansainvälisiin lähetyskumppanuusneuvotteluihin saapuu Kylväjän kutsumana Mongolian evankelisluterilaisen kirkon presidentti Purevdorz Zamsran. Kommunismin jälkeen maa avautui evankeliumille, mutta Raamatun kokonaissanoman juurtumiseksi kristittyjen sydämiin seurakuntiin tarvittaisiin lisää koulutettuja työntekijöitä, Zamsran sanoo.

Teksti: Danielle Miettinen
Kuva: Whitney Gerdes ja Petri Javanainen

Artikkeli on julkaistu Kylväjän juhlanumerossa 1/24. Tilaa maksuton Kylväjä-lehti täältä!

Tutustu Kylväjän kesäpäivien kattavaan ohjelmaan täältä.