Siirry sisältöön

Mongoliassa kehitetään viittomakielen lainsäädäntöä ja kohennetaan vammaisten ihmisten asemaa

Mongolialainen nainen hoitaa vauvaa jurtassa.

Kylväjän hanketyö yhdessä mongolialaisten kumppaneidensa kanssa kuurojen ja vammaisten ihmisten voimaannuttamiseksi etenee.

Mongoliassa käynnistyi viittomakielen lainsäädännön kehittäminen

Kuurojen yhteisön kielellisen identiteetin voimaannuttamiseen tähtäävä hanke Mongoliassa on edennyt jo kolmanteen vuoteen. Vuonna 2022 otettiin merkittäviä edistysaskelia, kun poliittiset päättäjät kannattivat viittomakielen lainsäädäntöön keskittyvän työryhmän perustamista. Viime maaliskuussa koulutus- ja tiedeministeriölle jätettiin esitys työryhmän työsuunnitelmasta ja budjetista.

– Kun ministeriö on hyväksynyt esityksen, työryhmä voi käynnistyä ja aloittaa Mongolian viittomakieleen liittyvän lainsäädännön kehittämisen, Kylväjän kehitysyhteistyön hankevastaava Eeva iloitsee. 

Vaikuttamistyön lisäksi hanke jatkaa keskeistä viittomakielityötä, jonka tavoitteena on sähköisen sanakirjan kokoaminen. Parhaillaan kerättyjä viittomia analysoidaan ja niille etsitään vastaavaa mongolian kielistä sanaa. Ryhmään valittiin keväällä kaksi viittomakielentulkkia.

Viittomakielen nuorempi asiantuntija Henna Syrjälä aloitti työssään helmikuussa. Hänen roolinsa on ohjata ja tukea mongolialaisia kuuroja viittomakielen tutkijoita hankkeen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tämän vuoden aikana Syrjälä tekee Mongoliaan kaksi matkaa, joista ensimmäinen oli huhtikuussa ja toinen toteutuu syksyllä. Huhtikuussa Syrjälä työskenteli muun muassa viittomien ja sanojen vastaavuuden kanssa työskentelevän ryhmän kanssa.

Mongoliassa nähdään pitkäjänteisen hanketyön hedelmää 

Kylväjän toteuttama Mahdollistavat yhteisöt kansalaisjärjestöjä vahvistamalla -hanke jatkuu kolmatta vuotta Mongolian syrjäisillä maaseutualueilla. Yksi keskeisistä kumppaneista, Vammaisten järjestöjen neuvosto, sai alkunsa 2012 Ulkoministeriön rahoittamassa hankkeessa. Neuvosto on kaikkien näiden vuosien aikana kehittynyt vahvaksi toimijaksi. Vuosien työn hedelmää ovat kasvava yleinen tietoisuus ja muuttuneet asenteet vammaisiin ihmisiin sekä hallituksen vahvistunut tuki vammaisten ihmisten koulutukseen ja työllistymiseen.

  • Nyt neuvosto edistää aktiivista kansalaisuutta neuvonantajana, kuuntelijana, tukijana, osallistujana ja sovittelijana. Neuvosto tukee vammaisten ihmisten osallistumista hankkeen eri toimintoihin ja järjestää tilaisuuksia, kuten hiljattain kansainvälisenä pyörätuolipäivänä, kuvaa hankevastaava Eeva.

Kuva: Jussi Valkeajoki