Siirry sisältöön

Piispa Matti Salomäki: Lähettäjät ovat Jumalan läsnäoloa lähetystyöntekijän elämässä

Perhe on polvistunut alttarin ääreen. Kaksi naista seisoo heidän takanaan kädet kohotettuna polvistuneiden ylle. Alttarikaiteen sisäpuolella seisovat viisi henkilöä ojentavat myös kätensä. Kaikilla on yllään valkoiset albat, liturgilla myös kasukka. Piispalla on piisalliset tunnukset yllään.

Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki siunasi perheen lähetystyöhön Etu-Aasiaan Kylväjän Kesäpäivien juhlamessussa Jyväskylässä.

Lähetysyhdistys Kylväjän 50-vuotisjuhlamessua vietettiin sunnuntaina Jyväskylässä täpötäydessä Taulumäen kirkossa. Uusien lähetystyöntekijöiden siunaamisen toimitti Lapuan piispa Matti Salomäki.

Puheessaan lähetystyöhön siunattaville hän totesi, että tavoittamattomien etsiminen vaatii rohkeutta ja luopumista, mutta lähtökohtana on Jeesuksen valmiiksi tekemä työ.

– Lähetystyö on evankeliumin sanoman kuuluttamista mutta myös kokonaisvaltaista palvelua Jeesuksen esimerkin mukaisesti. Rakkauden palvelu voi avata kuurot korvat ja lukitut sydämet vastaanottamaan myös evankeliumin hyvän uutisen, Salomäki sanoi.

Hän muistutti, että lähetystyöhön siunatut eivät ole vain Kylväjän tai seurakuntien lähettejä, vaan valtuutus on korkeimmalta taholta.

– Olette Kaikkivaltiaan suurlähettiläitä.

Piispa totesi valtuutuksen sisältävän lupauksen, että lähettäjä on työntekijöittensä turvana ja tukena työn kaikkina päivinä. Salomäellä oli kehotus myös lähettäjille.

– ”Minä olen kanssanne!” Tätä lupausta Jeesus toteuttaa myös teidän lähettäjien kautta. Teidän tulee tukea ja kantaa heitä rukouksin. Näin lähtijät voivat tuntea ja kokea, että he eivät ole yksin, piispa rohkaisi.


Pötkötä Kristuksessa

Kylväjän lähetysjohtaja Jukka Kääriäinen kysyi saarnassaan, mistä saa voimaa kestää ja jaksaa, kun tuskin jaksaa seistä, saatikka juosta.

– Silloin kun sinulla on todella vaikeaa, et meinaa jaksaa, silloin kun tekee mieli jopa luovuttaa uskon kilvoitus, älä katso miten muut juoksevat uskon matkaa. Älä katso ongelmiisi, älä katso telkkaria tai kännykkääsi. Katso Jeesukseen, suuntaa katseesi Jeesukseen!

– Jos et jaksa juosta, seiso. Jos et jaksa seistä, pötkötä. Mutta pötkötä Kristuksessa, niin pääset varmasti perille, Kääriäinen lupasi.

Yhdessä Jyväskylän seurakunnan kanssa toimitetun juhlamessun jälkeen kirkkokahvit juotiin Rauhanyhdistyksen rukoushuoneella. Jyväskyläläinen sosionomiopiskelija Miika Kallioniemi lusikoi kakun päältä isoja mustikoita eikä muistanut, milloin hän on viimeksi osallistunut luterilaiseen jumalanpalvelukseen. Hän kuuluu vapaakirkkoon, joka viettää parhaillaan kesäjuhliaan Seinäjoella.

– Meidän seurakunnassa ei ole tänään jumalanpalvelusta. Katsoin netistä, mihin menisin ja huomasin, että täällä on piispakin paikalla.


Jyväskyläläinen Miika Kallioniemi nautti juhlakahvit messun jälkeen Rauhanyhdistyksen rukoushuoneella. Kuva: Jussi Valkeajoki.


Valoksi työpaikalle

Kallioniemi nautti kauniista musiikista ja täpötäysi kirkko ilahdutti. Se antoi toivoa luterilaisen kirkon tulevaisuuden suhteen.

– Messussa sanottiin, että Jumala haluaa lähettää meidät kaikki kertomaan evankeliumia. Omalla työpaikallakin voi toimia lähetystyössä. Jäin miettimään sitä. Olen rukoillut altista sydäntä olla Jeesuksen valo ja tuoda esille vakaumustani, Kallioniemi kertoi.

Kylväjän puheenjohtaja Martti Leinonen joi kahvia kiitollisella mielellä koko viikonlopusta.

– Väkeä on ollut liikkeellä paljon ja sanoma on ollut Jeesus-keskeistä. Joku sanoi, että täällä ei pönötetä, vaan puhe on kansaan menevää, Leinonen totesi.

Kylväjän Kesäpäivät päättänyt juhlamessu on kuultavissa 16. kesäkuuta kello 10 Yle Radio 1 -kanavalla ja myöhemmin Yle Areenassa.

Ensi vuoden Kylväjän Kesäpäivät vietetään pääkaupunkiseudulla.

Teksti: Danielle Miettinen
Kuvat: Jussi Valkeajoki


Linkit: Mitä muuta Kylväjän kesäpäivillä tapahtui?
Kylväjä ja Lausannen liike täyttivät 50 vuotta

Mari Turunen