SOSIOEKONOMISEN OSALLISTUMISEN VAHVISTAMISHANKE
Bangladesh 2022–2024
Bangladeshin taloudellisesta kehityksestä huolimatta naiset, etniset vähemmistöt ja vammaiset henkilöt ovat yhä marginaalissa. Usein heiltä evätään työllistymismahdollisuudet ja heillä on heikompi pääsy koulutukseen. Erityisesti vammaiset naiset ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat naiset kohtaavat monenlaista syrjintää ja ovat alttiina oikeuksiensa loukkaamiselle. Heidän toimeentulonsa on usein epävarmaa ja sosiaalinen asema heikko. Heitä laiminlyödään jopa päätöksenteossa omissa kodeissaan tai henkilökohtaisia asioita koskevissa päätöksissä, jotka koskevat esimerkiksi heidän terveyttään ja liikkumistaan.
Maaseutualueilla Luoteis-Bangladeshissa heikossa asemassa olevien naisten, erityisesti vammaisten naisten, ääriköyhien ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvien, sosioekonomista osallistumista parannetaan:
- heidän päätöksentekoa perhe-elämässä
- heidän tulonhankintamahdollisuuksia ja taloudellisten resurssien hallinnan kasvua
- vahvistamalla yhteisöjä sosiaalisen muutoksen toimijoina vammaisten henkilöiden oikeuksien edistämisessä
Projekti toteutetaan kohdealueen köyhimmillä seuduilla. 2000 syrjäseudulla asuvaa naista käynnistävät ja osallistuvat säästöryhmiin ja osuuskuntiin. Säästöryhmät saavat erilaisia maatalous- ja ympäristökoulutuksia, koskien muun muassa kotipuutarhan viljelyä ja hoitamista. 30 vammaista ihmistä osallistuu vammaisjärjestön luomiseen. 25 kylässä perustetaan kyläkehityskomitea.
Komitean tarkoitus on tuoda yhtenäisyyttä kylään auttamalla tunnistamaan vaikeuksien lähteitä ja selvittämällä konflikteja yhteisön jäsenten tai ryhmien välillä.
Lisääntymisterveyshankkeet tulokset
- Nuoret ymmärtävät paremmin omaa kehoaan ja tunteitaan, he haluavat opiskella pidempään, mennä myöhemmin naimisiin ja saada lapsia myöhemmin. Naimisissa olevat naiset jatkavat opintojaan, saavat lapsia vasta hieman myöhemmin ja voivat vaikuttaa perhesuunnitteluun. Nuorten ryhmät oppivat myös säästämisestä ja saivat lisätuloja.
- Ihmisten asenteet seksuaali- ja lisääntymisterveyteen muuttuvat vähitellen. Tabujen sijaan aikuiset, opettajat, yhteisöjen johtajat ja vanhemmat keskustelevat avoimemmin näistä asioista. Samalla yhteisöistä tehdään turvallisia tytöille ja vammaisille ihmisille.
- 40 kylää julistautui vapaiksi lapsiavioliitoista ja 32 kylää vapaiksi huumeista. Julistus tarkoittaa, että viranomaiset, yhteisö ja uskonnolliset johtajat pyrkivät yhdessä siihen, ettei lapsiavioliittoja solmittaisi. Lapsiavioliitot nähdään sosiaalisesti sopimattomina ja vanhemmat ovat ylpeitä siitä, että he panostavat tyttöjensä koulutukseen ja hyvinvointiin.
20-vuotias Neelmani Chaden itseluottamus on vahvistunut ompelijakoulutuksen ja ompelukoneen, myötä. Nyt hän pystyy hankkimaan tuloja itselleen ja perheelleen. Aiemmin Neelmania ei arvostettu yhteisössä hänen liikuntavammansa takia. Hän ei voinut jatkaa opintojaan eikä mennä naimisiin. Nyt tilanne on muuttunut.
– Ompelen kotona ja tienaan sillä jopa parisataa takaa päivässä. Kylän ihmiset ovat alkaneet tulla luokseni ompelutöitä varten. Pystyn osallistumaan itseni ja perheeni elättämiseen, Neelmani Chaden kiittää.
Sosioekonomisen osallistumisen vahvistumishankkeen tulokset
- Säästöryhmät säästivät yhteensä 46 019 euroa. Ryhmäläiset lainaavat varoja ryhmältä elinolojen parantamiseen, kuten pellon vuokraamiseen, elintarvikekioskin perustamiseen tai karjan hankkimiseen.
- Säästöryhmät muodostivat kaksi osuuskuntaa ja saivat niille rekisteröinnin.
- Lisäksi perustettiin yksi vammaisten ihmisten järjestö ajamaan vammaisten ihmisten asiaa.
36-vuotias perheenäiti Sarathi Topo on kotipuutarhakoulutuksen avulla saanut lisää ravinteikasta ruokaa perheelleen. Hän myy puutarhansa kemiallisista aineista puhtaita vihanneksia ja pystyy lisätuloilla tukemaan lastensa koulutusta.
– Perheeni voi nyt oikein hyvin. Minulla ei ole huolia ja perheeni on erittäin onnellinen, enää ei tarvitse murehtia lapsistani, Sarathi Topo kertoo.

Ilmoita kehitysyhteistyön väärinkäyttöepäilystä Kerro väärinkäyttöepäilystä