Siirry sisältöön

Kutsuttu maan ääriin

Iloinen aviopari syleilee toisiaan alkukesän vihreydessä.

Tuomas Auvinen ei pitänyt lähetystyötä realistisena vaihtoehtona koulutustaustansa vuoksi. Jumalalla oli kuitenkin toinen suunnitelma.

”Ammattijalkapalloilija.” Näin Tuomas Auvinen, 35, vastasi lapsena kysymykseen siitä, mikä hänestä tulee isona. Hän pelasi jalkapalloa B-nuorten SM-sarjassa 17-vuotiaaksi ja oli mukana myös nuorten maajoukkueringissä.

Kun haave ammattilaisurasta kuitenkin kariutui, Tuomas alkoi panostaa toiseen harrastukseensa, musiikkiin. Hän oli soittanut viulua 4-vuotiaasta lähtien ja vaihtanut 13-vuotiaana alttoviuluun. Nuoruusvuosina soitinvalikoima täydentyi bändisoittimilla, ja gospelmusiikki vei mennessään. Tuomas soitti useissa yhtyeissä ja johti Maata näkyvissä -festareiden house bandia vuosia vaimonsa Mari-Kaisan kanssa.

Lopulta musiikista tuli Tuomakselle ammatti. Hän opiskeli Turun yliopistossa musiikkitiedettä ja eteni tohtoriksi asti. Maisteri- ja tohtoriopintojen välissä hän toimi Suomen Raamattuopiston musiikkilinjan opettajana.

– Suvussani on aina arvostettu koulutusta. Ajatuksenani oli luoda akateeminen ura tutkijana ja opettajana, Tuomas Auvinen kertoo.

Toisin kuitenkin kävi, sillä Jumala puuttui peliin. Yksi arkinen juttutuokio muutti kaiken.

Yllättävä kutsu

Toukokuussa 2019 Tuomas törmäsi kahvilassa Kylväjän kehittämispäällikkö Juri Veikkolaan.

Juri heitti puolivitsillä, että mitä sinä täällä teet, eikö teidän pitäisi olla Japanissa lähetystyössä. 

– Vastasin, ettei kukaan ollut kutsunut meitä sinne, Tuomas kertoo.

Mari-Kaisa asui Japanissa lapsena, kun hänen vanhempansa olivat siellä lähetystyössä ja hänen sydämessään kyti ajatus paluusta maahan. Tuomaksen vanhemmat olivat puolestaan lähetteinä Sambiassa, tosin Tuomas asui silloin jo omillaan. 

Tuomaksen ja Mari-Kaisan isät ovat myös toimineet SLEY:n lähetysjohtajina. Lähetystyö ei siis ollut vieras asia, mutta Tuomas ei ollut aiemmin miettinyt, että se voisi koskea suoraan häntä.

– Yleensä lähetystyöhön lähtevät ovat pappeja, sairaanhoitajia tai teologeja. Me taas olemme muusikoita, ja vaimoni on lisäksi musiikin ja kotitalouden opettaja.

Kahvilassa tapahtuneen kohtaamisen jälkeen asiat seurasivat toistaan. Auviset tapasivat Kylväjän Aasian-työn koordinaattorin, joka kertoi, että Japanissa voisi olla juuri heille sopivaa työtä. Kylväjällä oli suunnitelmissa aloittaa siellä musiikkievankeliointityö, ja lisäksi Tuomas voisi opettaa teologisessa seminaarissa.

Ovi aukenee

Auviset harkitsivat asiaa kesän ajan. Eniten he miettivät lähtöä lastensa Esterin, nyt 14, ja Olivian, 11, kannalta, sillä nämä olivat jo juurtuneet Suomeen.

– Meillä ei ollut pakottavaa tarvetta lähteä, mutta toisaalta olosuhteet lähdölle vaikuttivat suotuisilta. En ollut saanut vielä seuraavaa tutkimusapurahaa väitöskirjan valmistumisen jälkeen, joten minulla ei ollut mitään projektia kesken. Mari-Kaisallakaan ei ollut vakituista työtä. Koska maa oli vaimolleni tuttu ennestään, lähtö tuntui luonnolliselta. Lisäksi koimme Jumalan avanneen oven, Tuomas kertoo.

Niinpä Auviset vastasivat kutsuun myöntävästi. Tammikuussa 2020 he aloittivat Kylväjän lähetyskurssin. Lähtö oli suunniteltu kesälle, mutta koronapandemia sotki kuvioita, kun se sulki Japanin rajat. Alkoi jännittävä odottelu epätietoisuudessa.

– Tuona aikana minulle tarjottiin opettajan pestiä Turun yliopistosta. Se herätti vielä kertaalleen miettimään, haluammeko todella lähteä, mutta olimme jo sitoutuneet lähtemään. Ainakin päätöksemme on huolella harkittu ja koeteltukin, Tuomas toteaa.

Musiikkia ja evankeliumia

Auviset pääsivät lopulta lähtemään joulukuussa 2020. He asuvat Japanin pääsaarella sijaitsevassa Koben kaupungissa ja työskentelevät Länsi-Japanin evankelisluterilaisen kirkon työyhteydessä.

Lähetysjakso on alkanut intensiivisellä kielen opiskelulla ja kulttuuriin perehtymisellä. Työssään musiikkievankelistoina Auviset yhdistävät musiikin ja evankeliumin pitämällä muun muassa hengellisiä kirkkokonsertteja.

– Japani on kivinen lähetyskenttä. Vaikka siellä on tehty työtä jo pitkään, kristittyjä on vain alle prosentti väestöstä. Hengellinen musiikki on todettu toimivaksi keinoksi tavoittaa japanilaisia. Musiikki koskettaa ihmisten sisintä ja muokkaa sitä avoimemmaksi evankeliumille.

Tuomas Auvinen tietää nyt, ettei koulutustausta estä lähtemistä maan ääriin Jumalan kutsumana. Hän on saanut kokea, miten hänen taustastaan on ollut hyötyä.

– Kulttuurisessa musiikintutkimuksessa ajatellaan, että kulttuureja ja ihmisiä pitää ymmärtää heidän lähtökohdistaan käsin. Tutkiakseen jonkin maan musiikkia tutkijat lähtevät tuohon maahan ja opiskelevat ensin maan kulttuurin ja kielen.

– Koulutustaustani on auttanut minua sopeutumaan uuteen kulttuuriin ja ymmärtämään sitä. Se auttaa myös ymmärtämään paikallisia ihmisiä ja rakentamaan siltaa heidän luokseen. Saan nyt käyttää lahjojani ja koulutuksen kautta oppimiani asioita Jumalan työssä, Tuomas iloitsee.

Lähtö lähetystyöhön oli Tuomas Auviselle käytännöllinen päätös. 

– Minulla ei ole ollut erityistä lähetyskutsua, vaan ajattelen, että kutsumukseni nousee Raamatun lähetyskäskystä. Se koskee jokaista kristittyä.

Etapit

2006 kansainvälinen ylioppilastutkinto 

Turun IB-lukiosta

2012 filosofian maisterin tutkinto,

pääaineena kulttuurinen musiikintutkimus

2012–2015 musiikkilinjan opettajana 

Suomen Raamattuopistolla

2015–2018 tohtorikoulutettavana ja 

tuntiopettajana Turun yliopistossa

2019 filosofian tohtorin tutkinto ja opettajan pedagogiset opinnot

2020 Kylväjän lähetyskurssi

2020 lähetystyöntekijäksi Japaniin

Teksti: Minni Heinilä

Kuva: Saija Tiilikainen

Tämä artikkeli on julkaistu Kylväjä-lehden numerossa 3/22